Wat kun je doen tegen acne?

Puistjes krijg je helaas niet alleen in de puberteit. Bijna iedereen krijgt er op een keer in zijn leven last van. Dit komt vaak door hormonale veranderingen. Ook door invloeden van buitenaf kunnen onzuiverheden op de huid ontstaan. Daarnaast spelen bacteriën en voedingsproducten ook een rol. In deze tekst zetten we op een rij wat de oorzaken zijn van acne, hoe je acne kan behandelen en welke acne producten hierbij helpen.

Oorzaken

Vaak is er niet één oorzaak voor de puistjes. Maar aanleg speelt wel vaak een rol. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je ouders, zus of broer ernstige acne hebben gehad, de kans vier keer zo groot is dat jij ook acne krijgt. Vaak gebeurt dit op een jonge leeftijd en verloopt de aandoening ernstiger. Daarnaast is acne erg vaak het gevolg van hormonale veranderingen. Ook zijn er veel factoren die kunnen leiden tot acne, zoals stress, verkeerde huidproducten, droge of juist vochtige lucht, schurende kleding. Verder kunnen voeding en leefstijl ook bijdragen aan een slechte huid. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten, te veel suikers of roken. Bij iedereen zijn de oorzaken anders. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is van jouw puistjes.

Behandeling

Leefstijl en huidverzorgingsroutines zijn erg belangrijk bij het verzorgen van je huid. Hieronder staan een aantal punten waar jij zelf op kunt letten bij acne:

  1. Zit niet te veel aan de huid, ga niet overdreven boenen, scrubben stomen of uitknijpen. Hierdoor maak je het alleen maar erger en beschadig je de huid.
  2. Zorg ervoor dat je je huid twee keer per dag reinigt met een milde Cleanser. Op deze manier krijgen bacteriën geen kans.
  3. Gebruik een Exfoliant met salicylzuur. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen en talg niet kunnen ophopen.
  4. Gebruik lotions of crèmes voor je gezicht. Kijk bijvoorbeeld bij Vive Huidtherapie Zij hebben veel producten voor huidproblemen.
  5. Let op je voeding.
  6. Raadpleeg op tijd een arts. Er bestaan genoeg middelen die kunnen helpen.