Wat kan je doen om een scheiding soepel te laten verlopen?

Uit elkaar gaan is altijd lastig, vooral als je een huwelijk achter de rug hebt samen. Vaak gaat het scheiden dan ook gepaard met haat en verdriet, maar zo hoeft het niet te gaan. Voor beide partijen is het prettiger wanneer de scheiding soepel kan verlopen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? De kans is groot dat jijzelf of jouw partner nog erg emotioneel is over het feit dat jullie scheiden. In zo’n geval is het in ieder geval aan te raden om De ScheidingsMediator te raadplegen, ongeacht waar je bent in het land. Zo is er bijvoorbeeld ook een mediator Groningen.

Praat met elkaar

Allereerst is het aan te raden om met elkaar te praten. Vertel je partner dat je wil scheiden, in plaats van dat je in woede vertrekt en daarna een brief van de advocaat in zijn brievenbus laat bezorgen. Let daarbij op je toon, probeer niet te verwijtend of agressief te zijn, maar laat je ook niet ompraten of intimideren. Het kan dan ook verstandig zijn om, als de situatie het toelaat, niet meer bij elkaar in huis te wonen, of althans enkele dagen per week elders te logeren. Zo loop je elkaar niet in de weg en kan je in rust nadenken over wat je wil, in plaats van dat je elkaar gaat beïnvloeden of opfokken.

Mediation in plaats van advocaten

Daarnaast kan het een goed idee zijn om in plaats van advocaten, mediators te gebruiken, zoals mediator Groningen. De ScheidingsMediator heeft overal in het land mediators zitten, zo ook mediator Groningen, die jou en je partner kunnen helpen om er samen goed uit te komen. Deze mediators zijn allemaal MfN-registermediators die gespecialiseerd zijn in de bemiddeling bij echtscheiding. Dit zijn dus begeleiders in het gesprek die u zullen helpen om tot afspraken te komen. Zij zijn financieel of juridisch geschoold en kunnen helpen het gesprek te sturen en de juiste onderwerpen aan te kaarten, zonder agressieve uithalen naar elkaar te doen.