Wat is een schimmelnagel en hoe kom je ervan af?

Je kunt een schimmelnagel vaak herkennen aan een geheel of gedeeltelijke verkleuring van de nagel. Vaak is er sprake van een groenige, gelige of witte kleur. Vaak is de nagel met schimmel ook verdikt en brokkelig. Dat is de reden dat hij soms verward wordt met een kalknagel, maar dit is onjuist. Bij een nagel met schimmel is er sprake van een schimmelinfectie terwijl bij een kalknagel er andere oorzaken kunnen zijn. Hieronder lees je wat het is en hoe je er vanaf kan komen. 

Wat is een schimmelnagel? 

De wetenschappelijke naam van schimmelnagels is onychomycose waarbij de schatting is dat er ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking last heeft van een of meerdere besmette nagels. De nagel beschadiging wordt gecreëerd door de schimmel die onder de nagel groeit, in veel gevallen de Trichophyton rubrum en in de overige gevallen de gist Candida albicans. Bij een lichte beschadiging van de huid kan de schimmel de nagel binnen dringen. Dit kan gebeuren door te strak schoeisel bijvoorbeeld. Op oudere leeftijd is de kans op een schimmelnagel groter omdat de kans op beschadigingen van huid en nagel makkelijker worden opgelopen. 

Er is geen reden tot paniek als je een nagel met schimmel hebt, het is namelijk niet levensbedreigend en je wordt er ook niet ziek van. Als je er persoonlijk geen last van hebt is het aan te raden de nagel met rust te laten. Behandelingen zijn zelden effectief en moeten zeer nauwkeurig worden uitgevoerd en vooral volgehouden worden. Daarnaast is de kans op herval groot en is volledig er vanaf komen vrijwel onmogelijk. Om die reden wordt vaak behandeling afgeraden en goede hygiëne extra onderstreept. 

Hoe kun je schimmelnagels behandelen? 

Je kunt in eerste instantie beginnen met een lokale behandeling van de schimmelnagel. De voorwaarde hiervoor is dat maximaal 50% van de nagel beschadigd is. Zo kun je een antischimmelzalf of –nagellak gebruiken. Er zijn ook mogelijkheden om de nagel schoon te maken met appelazijn of tea tree oil omdat schimmels niet van een zure omgeving houden en dit de schimmel dus remt en bij regelmatige behandeling kan laten afnemen. 

In andere gevallen worden itraconazol en terbinafine aangeraden als behandeling. Het zijn lange kuren waarbij wordt aangeraden vooraf een stukje op te sturen naar het lab om zeker te weten dat het om een schimmel gaat. Let daarnaast goed op de contra-indicaties voor deze medicatie. 

Hoe voorkom je een schimmelnagel? 

Om een schimmelnagel te voorkomen kun je het beste slippers dragen in zwembaden en sauna’s. Kies daarnaast passend schoeisel die niet te strak zit. Als je last hebt van zweetvoeten dan is het aan te raden om katoenen sokken te gebruiken tegen het transpireren of anti transpirerende spray of poeder. Als je last hebt van oneffen nagels dan kun je deze met een vijl of pluimsteen bijwerken tot deze weer egaal zijn. Leen daarnaast ook geen nagelproducten van anderen en als je last hebt van een schimmel leen deze dan ook niet uit. Zorg voor goede hygiëne.