Wanneer is het verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken?

We gaan naar de fysiotherapeut als we last hebben van onze gewrichten. In wezen hebben de fysiotherapeuten één doel, namelijk: zorgen dat we pijnvrij kunnen bewegen. Toch kun je ook bij de fysio terecht voor andere redenen. Belangrijk is echter wel om je te realiseren dat vele fysiotherapeuten verschillende certificaten hebben. Dit betekent dat elke fysiotherapeut weer gespecialiseerd is in iets anders. Zorg er daarom voor dat je een fysiotherapeut zoekt die specifiek kan helpen bij jouw klachten. Kijk bijvoorbeeld eens bij FysioEffect of fysiotherapeut Zoetermeer om te zien waar zij gespecialiseerd in zijn.

Waarvoor kun je terecht bij de fysio?

● Het voorkomen van letsel

Fysiotherapeuten zijn allemaal gespecialiseerd in het voorkomen van letsel en blessures. Daar kun je dus altijd voor bij de fysio terecht. Hoe ze dit doen is door jou oefeningen aan te bieden om zo je bewegingspatronen, maar ook je dagelijkse houding te verbeteren. Hierdoor wordt het risico op het oplopen van letsel sterk verminderd. Daarnaast kunnen deze oefeningen ook zorgen voor een vermindering van de pijn als het letsel al bestaat. Als je net begint met sporten, of als je vaak sport, is het ook een aanrader regelmatig een bezoekje te brengen aan de fysio. Zo kun je zien of je de oefeningen eigenlijk wel goed uitvoert maar ook of je onder meer je spieren goed gebruikt en niet overbelast.

● Verbeteren van de houding

Één van de meest voorkomende oorzaken voor pijn is een verkeerde houding. Je kunt zo bijvoorbeeld last krijgen van je rug, nek of benen. Daarnaast kun je ook last krijgen van hoofdpijn. Een fysiotherapeut kan jou advies bieden over je huidige lichaamshouding, zodat je deze kunt verbeteren. Een betere dagelijkse houding zorgt ervoor dat jij je spieren beter kunt gebruiken, waardoor je klachten aanzienlijk afnemen als de pijn inderdaad wordt veroorzaakt door een verkeerde houding.

●     Gegeneraliseerde pijn

Wellicht heb je geen last van een specifieke blessure, maar is het een wijdverbreide gegeneraliseerde pijn die de klachten veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan aandoeningen zoals hypermobiliteit, fibromyalgie en nog veel meer. Fysiotherapie gebruikt hiervoor allerlei praktische technieken om zo de pijn te verlichten. Daarnaast kunnen fysiotherapeuten je ook helpen om met vermoeidheid om te gaan.

●     Strek en rek

Je kunt ook naar de fysiotherapeut gaan wanneer je flexibeler wilt worden of klachten hebt die ontstaan zijn door stijfheid. Dit komt vooral voor bij mensen die erg veel zitten, omdat ze bijvoorbeeld een kantoorbaan hebben of veel op hun computer zitten. Een fysio kan jou allerlei oefeningen geven om zo jouw mobiliteit te verbeteren.