De leeftijd waarop je je ogen mag laten laseren, verschilt per kliniek en per land. Over het algemeen wordt ooglaseren aanbevolen voor personen vanaf 18 jaar, omdat de ogen dan meestal volledig zijn ontwikkeld en de sterkte van de ogen stabiel is. Sommige klinieken en oogartsen adviseren echter te wachten tot je minstens 21 jaar oud bent, omdat de ogen bij sommige mensen nog veranderen tot in de vroege volwassenheid. Omdat het laten laseren van je ogen niet iets is wat je van vandaag op morgen doet, vertellen we je stap voor stap hoe dit proces in elkaar zit.
Niet voor iedereen geschikt
Het is belangrijk om allereerst te weten dat ooglaseren niet voor iedereen geschikt is, ongeacht je leeftijd. Factoren zoals de dikte van je hoornvlies, de vorm van je ogen, de mate van bijziendheid, verziendheid of astigmatisme en je algehele gezondheid spelen allemaal een rol bij het bepalen of je een geschikte ‘kandidaat’ bent voor oog laseren. Het is daarom belangrijk om een uitgebreid oogonderzoek te laten uitvoeren en een gekwalificeerde oogarts te laten kijken, alvorens een beslissing kan worden genomen.
Van intake tot behandeling
Het begint allemaal met een intakegesprek bij een oogkliniek of oogarts. Tijdens dit gesprek zal de oogarts je ogen onderzoeken en bepalen of je in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling. Ook zal er informatie worden gegeven over de verschillende soorten ooglaserbehandelingen en welke het meest geschikt is voor jouw ogen. Mocht blijken dat alles akkoord wordt bevonden, dan zal er een afspraak worden gemaakt voor het uitvoeren van de behandeling. Op de dag zelf is het belangrijk dat je iemand meeneemt, aangezien je natuurlijk niet kunt rijden.
Na het laseren
Nadat je ogen zijn behandeld, mag je bijna gaan. Vaak moet je nog even een half uurtje blijven om te kijken of er niet direct complicaties optraden. Is dit niet het geval, dan mag je vaak direct naar huis. Daarnaast zal je vooral de eerste dagen na de behandeling veel rust moeten nemen en regelmatig oogdruppels gebruiken om je ogen vochtig te houden. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je in je ogen wrijft of dat je er per ongeluk tegenaan stoot. Zorg er dus voor dat je je houdt aan de door de oogkliniek voorgeschreven richtlijnen, zodat je niet alleen een voorspoedig herstel hebt, maar ook zeker weet dat het eindresultaat goed is en het hoornvlies goed kan herstellen.