Is naakt slapen beter voor je gezondheid?

Slapen neemt een groot deel van de je leven in het dus erg belangrijk dat deze uren goed besteed worden. Je kan kijken naar een nieuw matras of een nieuw kussen om de slaap te verbeteren. Daarnaast speelt de kleding waarin je slaapt ook mee in je lichamelijke gezondheid. Wat is beter, naakt slapen of in een pyjama? 

Naakt of een Pyjama? 

Het is natuurlijke een persoonlijke voorkeur om naakt te slapen of in pyjama. In Nederland is uit een onderzoek gebleken dat maar 22% van de mannen naakt slaapt. Ze slapen dus voornamelijk in een onderbroek, heren pyjama of een heren huispak. Van de vrouwen slaapt maar 13% compleet naakt. Het blijkt leeftijd gerelateerd. Onder de oudere generaties is het percentage van naakt slapers namelijk al hoger. De meesten kinderen slapen in een schattige kinderpyjama. Dit zegt meer over de voorkeuren van de mensen maar is het ook echt beter?  

Comfort  

Mensen kiezen voor comfort vaak een pyjama. Het voegt warmte toe. Door de biologische klok wordt de lichaamstemperatuur aangepast op de omgeving. Echter is dit midden in de nacht in rust stand om je lichaam weer op te kunnen laden. In de echte koude winterdagen kan het dus zijn dat je in deze uren wakker wordt van de kou. In dit soort gevallen is een warme pyjama de ideale oplossing om de lichaamstemperatuur te verhogen. Volgens slaapexperts maakt het dus niet zoveel uit. Het enige nadeel van een pyjama is dat als het te warm wordt een lichaam de warmte niet kwijt kan raken. Dit kan zorgen voor bacteriën of schimmels. Dit kan bijvoorbeeld nadelig zijn als je koorts hebt. Verder kan een pyjama ook een milieuvriendelijke optie zijn. In de koude winter dagen hoeft de verwarming niet aan s ‘nachts als je een extra dikke pyjama uit de kast trekt.  

Veiligheid 

Niet iedereen woont op zichzelf. De voorkeur kan ook afhangen van hoe veilig je je voelt in je huis. Een pyjama kan namelijk wel ervoor zorgen dat je huisgenoten niet plots je hele naakte lichaam kunnen zien. Ook als je even s ‘nachts naar de wc moet is een pyjama handig. Het is dus ook vooral over hoe veilig je je voelt in je eigen lichaam. Er is geen goed of fout. Het gaat vooral om een eigen voorkeur.