Hoe word je verzorgende ig?

Er is in de zorg te weinig personeel. Terwijl er veel keuze is in verschillende werkvelden. Als verzorgende ig kun je werken in de ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of in de verpleging. Het is wat je graag zelf wilt en het is natuurlijk belangrijk dat je het leuk gaat vinden. Als een ig verzorgende geef je zorg aan andere mensen die het nodig hebben.

Wat is een verzorgende ig?

Als verzorgende ig kun je op verschillende manieren gaan werken op het gebied van zorg, wonen, welzijn en huishouden. Je kunt werken in een verpleeghuis of bij cliënten thuis. Vind je het leuk om in een woonzorgcentrum te werken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Je gaat mensen helpen die het zelf niet meer kunnen. Je kunt ook in een ziekenhuis en andere instellingen werken.

Hoe kun je verzorgende ig worden?

Je hebt om te beginnen een vooropleiding nodig. Minimaal heb je een vmbo-diploma nodig om te kunnen starten met de verzorgende ig opleiding. De opleiding kun je ook starten als je een mbo-diploma hebt op niveau 2. Sommige opleidingen willen soms weten welke kennis je zelf al hebt. Dit kan getoetst worden met een toelatingstest.

De opleiding kun je doen via BOL, dat is een beroepsopleiding waar je eerst wordt opgeleid en dan gaat werken. Je kunt deze opleiding ook doen via een beroepsbegeleidende leerweg de BBL en daar ga je een paar dagen naar school en je werkt bij een zorginstelling. Dat wordt ook betaald. Het verschilt per zorginstelling wat je krijgt.

Voordat je met de opleiding BBL begint kun je dit allemaal navragen, hoe het precies allemaal werkt. De bedragen kunnen verschillen per zorginstellingen. Het wordt ook wel een zakgeldvergoeding genoemd. De vergoeding kan liggen tussen de € 505,- en de € 1.463,- bruto per maand. De opleiding is een mbo-opleiding van drie jaar op niveau 3.

Zijn er genoeg vacatures voor verzorgende ig?

Als je de opleiding hebt afgerond als verzorgende ig dan wil je ook snel een baan. Voor verzorgende ig zijn er genoeg vacatures. Via https://www.wr.nl/ vind je snel en gemakkelijk vacatures in de zorgsector. De vraag naar personeel in de verzorgende sector is groot. Werk vinden als verzorgende ig is geen probleem want er is keuze genoeg.

Als je de opleiding al hebt, is het mogelijk om een vervolgopleiding te doen. In de zorg heb je genoeg doorgroeimogelijkheden om je nog meer te ontplooien. Zo wordt het kiezen naar een vacature ook steeds gemakkelijker omdat jij jezelf blijft ontwikkelen. Je kunt dan denken bijvoorbeeld aan een opleiding tot EVV (eerst verantwoordelijke verzorgende) of bijvoorbeeld een opleiding in de geriatrie.

Wil je werken in de palliatieve zorg of als praktijkopleider, dan zijn daar ook de mogelijkheden voor. Een verzorgende ig blijft leren en kan door vervolgopleidingen haar taken uitbreiden. Eerst je opleiding en dan werken in een job waar je andere mensen kunt helpen. Het werk dat je doet als verzorgende ig is afwisselend waardoor het altijd leuk blijft.