Hoe werkt een haartransplantatie?

Last van inhammen, kale plekken of een opschuivende haargrens? Een haartransplantatie biedt uitkomst. Tijdens een transplantatie worden haarzakjes uit het donorgebied verplaatst naar de plekken waar je meer haar wilt hebben. Zo geniet jij van een volle bos haar en word je niet vroegtijdig kaal. Overweeg je een transplantatie? Lees je dan altijd goed in over de procedure en de eventuele risico’s. 

Wie neemt een haartransplantatie?

Voor haartransplantaties wordt voornamelijk door mannen gekozen. Dit komt doordat mannen op een andere manier last hebben van haarverlies als vrouwen. Als mannen kalend zijn, zullen ze eerder last hebben van kalende plekken in plaats van haarverlies in het algemeen. Deze verstoring wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron. Omdat vrouwen dit hormoon niet hebben, hebben ze ook geen last van deze verstoring in de haargroei. De leeftijd waarop mensen een transplantatie overwegen verschilt sterk. Of je snel kaal wordt of pas op latere leeftijd hangt af van je genetische aanleg. Hadden je vader of je opa veel last van haaruitval? Dan is de kans groot dat jij dit ook zult ervaren. Gelukkig kun je in een vroeg stadium al een transplantatie overwegen.

Welke verschillende technieken zijn er?

Als je een haartransplantatie wilt laten doen, zijn er een aantal verschillende technieken die door de arts gebruikt kunnen worden. De technieken naar welke je alle methodes kunt herleiden zijn de FUE-methode en de FUT-methode. In de basis zijn deze methoden gelijk. Bij beiden worden haarzakjes uit het donorgebied weggehaald en getransplanteerd naar de plekken die haarverlies hebben. De manier waarop dit gebeurt verschilt echter. 

FUE-methode

Bij deze methode worden de groepjes haarwortels, ook wel grafts genoemd, één voor één uit het donorgebied gehaald door middel van een holle punch. Om te voorkomen dat de grafts beschadigen, wordt dit eigenlijk altijd handmatig gedaan en niet elektrisch. Als de grafts zijn losgemaakt van je hoofdhuid zullen ze eerst in een speciale vloeistof worden gelegd om te overleven. Daarna worden ze geïmplanteerd. Voor een FUE- haartransplantatie zul je kaal geschoren moeten worden. 

FUT-methode 

Bij deze haartransplantatie wordt een stripje haar weggehaald uit het donorgebied. De huid wordt daarna gehecht via de nieuwste technieken. Daardoor zal het litteken zo klein zijn dat het amper met het blote oog waar te nemen is. Uit het stripje worden vervolgens de grafts gehaald. Ook deze worden in een speciale vloeistof gelegd om vervolgens geïmplanteerd te worden. Het nadeel van deze manier is dat je een klein litteken hebt. Maar, hier staat tegenover dat je niet kaalgeschoren hoeft worden. 

De kosten van een haartransplantatie 

Als je kiest voor het laten doen van een haartransplantatie kun je rekenen op een rekening tussen de 2000 en 8000 euro. Meestal wordt gebruik gemaakt van de FUE methode, omdat deze als het nieuwst wordt gezien. Het precieze bedrag hangt af van de grootte van de transplantatie. Wil je alleen je inhammen verbergen? Dan zullen de kosten van een haartransplantatie een stuk minder zijn dan als je ook kalend bent op de bovenkant van je hoofd. Voor meer informatie over de verschillende transplantatie methoden en de prijzen kun je contact opnemen met Elite Hair Istanbul.