Hoe verloopt een haartransplantatie?

Wij krijgen heel vaak de vraag hoe een haartransplantatie in zijn werking gaat. Nielsen Haarkliniek geeft in deze blog antwoord op deze vraag. We begrijpen dat hier veel onduidelijkheden en vragen over bestaan bij mensen die interesse hebben voor het ondergaan van een transplantatie van het haar. Daarom leggen wij in dit artikel stap voor stap uit hoe een behandeling voor een haartransplantatie verloopt bij de FUE en FUT methode.

Stap 1: Een consult voor een haartransplantatie

Iedereen die een haartransplantatie wil laten doen zal ten eerste een consult moeten ondergaan. Hierbij worden de mogelijkheden voor de verschillende soorten behandelingen uitgelegd. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden gekeken ten opzichte van je je haargrens, en de hoogte van je haar. Daarnaast wordt ook gekeken naar de kwaliteit van je donormateriaal en het haarvolume dat je hebt. Een consult is zowel voor mannen als voor vrouwen gelijk. 

Stap 2: Je donormateriaal

De haartransplantatie wordt gedaan met behulp van je eigen haarzakjes. Deze haarzakjes halen we uit de achterkant van je hoofd, waar de meeste haarzakjes zich bevinden. Dit gebied wordt verdoofd door een plaatselijke verdoving. Hierna worden de haren met een holle, dunne naald uit het donorgebied gehaald. Deze dunne naald heeft als voordeel dat het genezingsproces erg snel is, ten opzichte van lasers of mesjes. Deze haren zijn erg dun, waardoor de wonden ook minimaal zullen zijn. Bij de FUT methode wordt er een strook huid uit je hoofd gehaald. Vervolgens wordt deze wond gehecht. De haarzakjes die eruit worden gehaald, worden gebruikt om de kale plekken weer op te vullen. 

Stap 3: De haarzakjes in de hoofdhuid plaatsen

De volgende stap is om de haarzakjes weer in je hoofdhuid te plaatsen, op de plekken die jij wenst. Dit doen we door met een dunne naald klein openingen in de huid te maken. Vervolgens worden de haarzakjes in deze openingen geïmplementeerd. Er wordt rekening gehouden met de richting van je haar, zodat het resultaat er natuurlijk uit ziet. De haarzakjes groeien na enkele dagen vast in je huid, waarna ze naar twee weken uitvallen. Dit is niet erg, want de haarzakjes zullen hierna nieuwe haren gaan produceren, waardoor het haar zal groeien.  

Stap 4: Nazorg

Een goede nazorg na een haartransplantatie is erg belangrijk. Zo mag je bijvoorbeeld je haren niet knippen binnen de eerste maand. Ook mag je binnen een maand niet gaan zwemmen, naar de sauna of je hoofdhuid krabben. Na de eerste twee weken mag je niet sporten. De nacontrole voor de behandeling vindt meestal na een jaar plaats. Hierbij wordt de voortgang besproken vanaf het beginpunt.