artificial intelligence, brain, think-3685928.jpg

Hoe neurofeedback jouw hersenen fit kan krijgen

Je hersenen zijn een onderdeel van je lichaam, net zoals je spieren, spijsvertering of huid. Met neurofeedback kun je jouw hersenen trainen. Deze training is niet intensief zoals naar de sportschool gaan, maar meer verzorgend, zoals zalf op je huid smeren. Bovendien is het effect van langere duur, eigenlijk zoals een detoxweek voor jouw spijsvertering doet. Kortom, iedereen heeft baat bij neurofeedback. 

Hoe wordt neurofeedback gezien?

Neurofeedback wordt soms gezien als therapie voor persoonlijk welzijn en stressverlichting. Dit geldt vooral in de westerse wereld waar stress van werk en invloeden van buitenaf een belangrijke factor is bij de meeste chronische ziekten. Stress bijna alomtegenwoordig geworden, iedereen heeft het zelf wel eens ervaren of kent iemand die bijvoorbeeld door stress klachten heeft gekregen. Neurofeedback-therapie is een populaire behandelmethode geworden voor brein gerelateerde problemen. Denk aan slaap- of concentratieproblemen of bijvoorbeeld ADHD. 

Hoe werkt het?

Waarbij je misschien verwacht dat je bij neurofeedback allerlei oefeningen moet doen, is het tegendeel waar. Je ontspant je door naar muziek te luisteren of zelfs een film te kijken. Tijdens neurofeedback-therapie worden er kleine onderbrekingen in de muziek of film gevoegd. De software meet hoe de hersenen hierop reageren en zal deze activiteit meten en gaan balanceren. Door hersengolven te detecteren terwijl een patiënt ontspant of een ontspannende trance ervaart kan de activiteit en spanning gemeten worden. Denk aan pieken in hersenactiviteit. Het doel is deze golven in balans te brengen.

Voor wie is neurofeedback?

Doordat neurofeedback van de persoon weinig inspanning vereist kan vrijwel iedereen dit doen. Het systeem is door psychologen ontwikkeld. Je kunt er dus vanuit gaan dat het vanuit het gemaakt is vanuit het oogpunt om blokkades voor mensen weg te nemen. Maar neurofeedback is meer dan dat. Het kan ook een “gezond” brein helpen optimaler te functioneren. Het kan werken bij klachten als slaap- en concentratieproblemen, angsten en paniek of gewoon stress of een opgejaagd gevoel. Maar ook om meer uit jezelf te halen, want hoe weet je of je brein optimaal functioneert? Kortom, het kan slim zijn om je eens te verdiepen in neurofeedback en eventueel om te kiezen voor therapie. 

Lichamelijke of geestelijke klachten

In de medische wereld wordt vaak gesproken over lichamelijke of geestelijke klachten. Echter beide soorten klachen houden nauw verband met elkaar. Zoals in acupunctuur al wel aangetoond is, kun je door energie in balans te brengen ook lichamelijke klachten verlichten. Met neurofeedback zou je hetzelfde kunnen proberen. Door je hersengolven uit te balanceren kun je streven naar een gevoel van rust en proberen om stress te verlagen. Neurofeedback therapie kan effectief bij het verminderen of elimineren van de symptomen van ADD/ADHD, chronische aandoeningen, epilepsie en migraine, depressie, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en angst. Heb jij een of meerdere van deze symptomen? En ben je misschien al langer bezig met naar een oplossing te zoeken? Overweeg dan om neurofeedback aan jouw mogelijkheden toe te voegen.

Waar kun je neurofeedback laten doen?

Inmiddels kun je op veel plaatsen in Nederland en daarbuiten neurofeedback laten uitvoeren. Zoek eens op neurofeedback training in combinatie met je woonplaats, om te zien wat er op een locatie bij jou in de buurt te vinden is.