De gevolgen van slaapapneu

Als je last hebt van Slaapapneu stop je tijdens het slapen even met ademen. Een van de oorzaken hiervan is het verslappen van je spieren of je tong die je ademhaling blokkeert. Slaapproblemen kunnen ook komen als je veel beweegt in je slaap. Denk hierbij aan de REM-slaapgedragsstoornis. Als je last hebt van deze aandoening, zijn je spieren niet verlamd, zoals normaal gesproken wel het geval is. Als je droomt en je hebt last van deze stoornis, dan ga je in je slaap doen zoals in je droom, oftewel slaapwandelen. Je hebt een grotere kans op een slaapstoornis zoals slaapapneu als je diabetes, obesitas of een schildklierprobleem hebt. Je kunt je laten behandelen voor een slaapstoornis bij klinieken zoals Ruysdael Slaapkliniek.

De gevolgen van een slaapstoornis

Als je last hebt van een slaapstoornis, slaap je waarschijnlijk slecht. Hierdoor heb je overdag geen energie en ben je moe of voel je je lusteloos. Dit heeft invloed op je leven, doordat je je bijvoorbeeld niet meer kunt concentreren of dat je vergeet dat je ergens mee bezig bent. Op korte termijn zorgt een slaapstoornis ervoor dat je minder concentratie hebt, een slechter humeur hebt en minder oplettend bent in het verkeer. Op lange termijn verslechtert je weerstand en heb je een grotere kans op ziekten zoals dementie, hart- en vaatziekten en depressie.

Wat je zelf kunt doen tegen een slaapstoornis

Als je merkt dat je door je slaapstoornis niet meer kunt functioneren, is het een goed idee om een afspraak te maken bij een slaapkliniek. Maar voor je in behandeling gaat kun je ook zelf wat doen om je slaapproblemen te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld minder roken en drinken, en elke dag op gezette tijden naar bed gaan. Sta elke dag op dezelfde tijd op en zorg voor voldoende beweging om fit te blijven. Sport overdag, en niet net voordat je naar bed gaat. Voordat je gaat slapen, kun je beeldschermen beter vermijden. Kies liever voor een boek.