De geschiedenis van Chaga in de kruidengeneeskunde

Chaga Mushroom Oude en uitgebreide geschiedenis

De Chaga-paddenstoel (Inonotus obliquus) wordt de ‘geschenk van God’ of de ‘koning der kruiden’ genoemd en wordt al duizenden jaren gerespecteerd in heel Rusland, Korea, Oost- en Noord-Europa, de noordelijke Verenigde Staten, de bergen van North Carolina en Canada.

Sinds de 16e eeuw wordt Chaga gebruikt in de volks- en botanische geneeskunde in heel Oost-Europa. Een berkenschimmel, Chaga groeit op levende stammen van volwassen berkenbomen in koude klimaten.

De naam Chaga (uitgesproken als “cha-ga”) is afkomstig van het Russische woord voor paddenstoel (czaga) dat is afgeleid van het woord voor schimmel. In Noorwegen vertaalt Chaga (kreftkjuke’) zich naar “kankerpolypore” in verwijzing naar zijn schimmelachtige uiterlijk en vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

Het gebruik van Chaga in de Chinese geneeskunde gaat duizenden jaren terug, toen de lokale bevolking in het berggebied van Siberië dagelijks Chaga-thee dronken, Chaga inhaleerde en plaatselijk (op de huid) gebruikte. Na verloop van tijd verspreidde zijn populariteit zich naar het westen van het Urai-gebergte en de Baltische regio’s van Oost-Europa.

Medicinale paddestoelen ter bevordering van de gezondheid

De International Society for Mushroom Science (ISMS) suggereert in hun online artikel “Producten van medicinale paddenstoelen als een goede bron van voedingssupplementen”, dat paddenstoelen nuttig kunnen zijn als nutraceuticals – voedsel of voedingsproducten die gezondheids- en medische voordelen bieden. “Deze verbindingen die ‘paddestoel-nutriceuticals’ worden genoemd, vertonen ofwel medicinale en/of tonische eigenschappen en hebben een enorm potentieel als voedingssupplementen… “, schrijft ISMS.

Onderzoek suggereert ook dat paddenstoelen, gekweekte schimmels, mycelia en korstmossen antivirale, antimicrobiële, antikanker-, antihyperglycemische, cardioprotectieve en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben.

Medicinale paddenstoelen worden ingedeeld in twee soorten: eetbaar of geëxtraheerd. Chaga is een geëxtraheerde soort. Het extractieproces is nodig om ten minste enkele van de actieve componenten biologisch beschikbaar te maken, in de mate dat een voedingsstof (of medicatie) door het lichaam kan worden gebruikt.

Zoals alle natuurlijke materialen, hebben hele paddenstoelen een grote mate van variabiliteit in kwaliteit en voordeel. Enkele chemicaliën kunnen intense reacties hebben en daarmee ongewenste bijwerkingen.

“Nutriceuticals, gewonnen producten, nemen een middenweg tussen deze uitersten en zijn zeer nuttig gebleken. Het verkrijgen van een kwalitatief goed en betrouwbaar product is echter van het allergrootste belang.” (ISM).

Potentiële gezondheidsvoordelen van Chaga

Onderzoekers in Japan en China hebben de kankerbestrijdende eigenschappen bestudeerd van de polysachariden die in sommige paddenstoelen worden aangetroffen, waaronder Chaga, en vonden de effecten vergelijkbaar met chemotherapie en bestraling, alleen zonder bijwerkingen. Van de vele gunstige eigenschappen in Chaga is aangetoond dat de polysachariden sterke ontstekingsremmende en immuunbalancerende eigenschappen hebben die het lichaam kunnen stimuleren om natural killer (NK)-cellen te produceren. NK-cellen bestrijden infecties en bestrijden tumorgroei.

In 1958 ontdekten onderzoekers in Finland en Rusland dat Chaga antikankervoordelen kan bieden voor borst-, lever-, baarmoeder- en maagkanker, evenals gebruik bij hypertensie en diabetes. Het Russische tijdschrift Vestnik Dermatologii i Venerologii rapporteerde in 1973 over de voordelen van Chaga-extract voor psoriasis.

Meer op: human-pro.com