Dagbesteding: Dit kun je verwachten

Heb jij al eens gekeken naar de mogelijkheden van dagbesteding? Dit is namelijk een goed alternatief voor verschillende doelgroepen. Iedereen met een beperking verdient het immers om te doen wat zij goed kunnen of waar ze plezier uit halen. Door middel van verschillende activiteiten zal de dag gevuld worden. Hierdoor kun jij als mantelzorger voor even eigen werkzaamheden uit gaan voeren. Een van de plaatsen waar je terecht kunt voor deze dagbesteding is SOVAK. Maar wat wordt er allemaal gedaan tijdens deze dagen en hoe kunnen de dagen eruit komen te zien? Onderstaande informatie legt uit. 

Met dagbesteding doe je waar je goed in bent 

Dagbesteding is er voornamelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit kan in verschillende leeftijdscategorieën zijn. Er zijn activiteiten in verscheidene mogelijkheden. Denk daarbij aan creatieve activiteiten, maar ook waar iemand voldoende rust mee kunt krijgen. Daarnaast kunnen mensen werken op een van de zorgboerderijen of in de werkplaatsen, zodat ze toch nog kunnen doen waar ze altijd goed in waren. Zo kan iedereen hun eigen dag invullen en plezier hebben. Zolang het kan moeten mensen immers kunnen genieten en dat kan alleen wanneer er maatwerk geleverd wordt binnen de activiteiten. 

De activiteiten op basis van jouw wensen bepaald 

Om gebruik te maken van dagbesteding kan iemand contact opnemen met de professional. Hiervoor hoef je niet altijd begeleid te worden. Ook mensen die nog thuis zijn, zijn namelijk welkom bij de activiteiten. Aan de hand van een kennismakingsgesprek wordt gekeken wat er mogelijk is. Daarom zullen ook altijd alle wensen besproken worden. Op basis van deze wensen worden de activiteiten besproken die hierbij gaan passen. Zo weet je op voorhand al wat je allemaal kunt verwachten en hoe jij jouw dagen kunt gaan vullen met de zaken die jij leuk vindt. 

Een plan opstellen 

Zodra alles besproken is, worden de afspraken voor de dagbesteding gemaakt. Je kunt iedere dag naar de activiteiten gaan, maar ook enkele dagen of slechts een dag in de week. Daarvoor wordt een plan opgesteld. Ook worden hierin de activiteiten gezet waar jij je voor ingeschreven hebt. Kom je er op een later moment achter dat je toch iets anders wilt gaan doen of leren? Dan wordt hier een gesprek over gevoerd. Uiteindelijk kun je je namelijk blijven ontwikkelen. Niets hoeft jou in de weg te staan om iedere week een goede tijd te beleven. 

Alles kan geregeld worden 

Dagbesteding kan een goede manier zijn om zo’n normaal mogelijk leven te leiden. Door middel van structuur heb je iedere week weer iets om naar uit te kijken. Daarnaast is het voor mantelzorgers een moment dat er niet verzorgd hoeft te worden. Alles kan namelijk geregeld worden en zo wordt het voor iedereen een verdraagzame periode. De wensen worden hierbij altijd in acht genomen. Het is daarom altijd verstandig om naar een plek te kijken die alles te bieden heeft wat aansluit bij de wensen die jij hebt. Zo blijft het te allen tijde leuk en leerzaam.